Jeden z nejpříjemnějších hotelů a restaurací, jaký jsem v Čechách zažil. Hezké pokoje, kvalitní matrace, v restauraci skvělé vaří, jídla jsou pastva pro oči. Kdybych uměl jenom polovinu věcí které umí místní šéfkuchař, brzy bych prasknul!
Hotel a restaurace Panská Zahrada vznikla na místě, kde kdysi opravdu byla “panská zahrada”, resp. byla to hospodářská zahrada, která dodávala své produkty na sousedící zámek. Představovali jsme si, jaké to asi v té době bylo. Jaké bylinky se tehdy asi pěstovaly, jestli v té době chovali králíky nebo slepice, tak jako na dnešním venkově? Jak často přinášel “zámecký lovčí” ulovenou zvěř na zámecký stůl, a jestli se na zámek dostala i cizokrajná jídla, která přinesli obchodníci po cestě do Prahy…?
Věděli jsme, že chceme držet prapor gastronomie na jih od Prahy. Naše cílová oblast je ohraničená Prahou, Berounem, Příbramí a Mníškem pod Brdy. A pro naše hosty chceme stejnou kvalitu a laťku, jako poctivé restaurace v Praze – už nás nebavilo poslouchat nářky, že kvůli opravdu dobrému jídlu musí všichni vážit cestu do Prahy.
A tak vznikla naše velká rodinná restaurace, kde si každý najde to své. Spojujícím prvkem je poctivost. Nepoužíváme chemii a dochucovadla. Vývar je z masa a kostí, omáčka demi glace se táhne na plynové stoličce více než dva dny, šafránová omáčka je z íránského šafránu. Kde můžeme, tam si vše děláme od základu, jako například naše bramborové noky. Kde bychom to organizačně nedokázali, používáme kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů. Pečeme si vlastní dezerty, rohlíčky, bagety, bulky na hamburgery a chléb. Dost často je to zvěřina, domácí husy, kachny, nebo malé prase, které pak bouráme sami a zpracujeme od “čumáčku po ocásek”.
Dalším výrazným rysem našich jídel je používání zeleniny, bylinek, různých ochucených olejů a emulzí apod. Naše jídla jsou barevná a pestrá. Dalo by se říci, že jsme zaměřeni na mezinárodní kuchyni s evropským vlivem a to hlavně s francouzským, italským, rakouským a především českým, protože česká kuchyně je pro nás ta nejdůležitější. Ale nesnažíme se o “fine dining” talíře pro Instagram a pinzetu používáme jen výjimečně :-). U nás je chléb s domácí pomazánkou na stejné úrovni jako králík na šalvěji nebo risotto s chřestem – když je to dobré, je jedno, jak složité nebo jednoduché, levné či drahé to jídlo je. Stačí, když to prostě výborně chutná!
Máme ve stálém lístku jídla vegetariánská, ale nemůžeme zapřít, že máme rádi maso, to je asi další poznávací znak naší kuchyně! Maso ve všech podobách a úpravách. A hvězdou stálého lístku je steak! Nabízíme argentinské a USDA certifikované americké maso, uzrálé, ve steakové kvalitě.
A také si rádi hrajeme s naší domácí udírnou. Vepřová žebra, hovězí hrudí apod. Samozřejmě české uzené nebo domácí slanina. Jídla z udírny se neustále mění, tak jak zkoušíme nové recepty a suroviny. Vždy jsou ale v nabídce alespoň tři různá jídla…
Naše jídla jsou buď naše originály nebo vycházejí z klasických receptů. Vždy jsou ale obohaceny o moderních kuchyňské úpravy a postupy, jako je konfitování, pomalé dlouhé tažení omáček a vývarů, sous-vide, kompresování, studené uzení nebo fermetování.
Náš lístek se mění zhruba 2x až 3x za rok, ale některé stálice samozřejmě zůstávají pořád – jako například kulajda, o které si lidé začali vyprávět hned třetí den po otevření 1. listopadu 2017. V pracovním týdnu máme i polední denní menu a každý den je nějaká specialita mimo stálý jídelní lístek. Takže pokaždé, když přijedete, můžete si dát něco nového :-)
Děkujeme za Váš zájem a těšíme se, až nás přijdete ochutnat.
Tento záznam přidal některý z našich uživatelů, jelikož toto místo nebo Vás v minulosti navštívil. Pokud jste jeho vlastník nebo provozovatel, můžete záznam autorizovat. Následně na Vás bude převedena plná správa záznamu, včetně jeho možných úprav.
Jirka K.
Výtečné jídlo v restauraci panská zahrada
Vřele doporučuji za výtečné jídlo a příjemnou obsluhu.